Tämä sivusto on pieniä päivityksiä lukuunottamatta käytännössä web-sivustoksi taitettu versio "Kevyen musiikin kirjoittaminen"-luvusta, joka on osa yhdessä Jarno Laaksosen kanssa tekemääni, aavistuksen pessimistisesti nimettyä opinnäytetyötä "Kun lappu ei soi". Esittelimme opinnäytetyömme Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) tiloissa 18.5.2010. Opinnäytetyö pureutuu kevyen musiikin nuotteihin tätä sivustoa selvästi syvemmin. Niin ikään opinnäytetyössämme esitellään nuotinkirjoituksen historiaa, hyvän nuottikirjoituksen periaatteita, vertaillaan muutaman toivelaulukirjanuotin sisältöä kappaleiden soiviin versioihin ja laaditaan niiden pohjalta yhtyesoittoon paremmin soveltuvat komppilaput jne. Lisäksi haastatellaan lukuisia säännöllisesti keikkailevia ammattimuusikoita koskien heidän kokemuksiaan kevyen musiikin nuoteista.
Yksi tärkeä syy opinnäytetyön (ja sen myötä tämän sivuston) laatimiseen olivat ne havainnot, joita me tekijät olimme kevääseen 2010 mennessä keränneet keikkamuusikkoina. On ikävä tosiasia, että jopa maamme eturivin kevyen musiikin artistien kanssa työskennellessä nuotit voivat edelleen olla ihan mitä tahansa, kuten:
...tai sitten ohikiitävinä, painotan: ohikiitävinä, hetkinä oikein kelpo komppilappuja, joihin kaikki tarvittava on merkitty selkeästi. Tilanteen kirjavuudelle ei luultavasti ole paljoakaan tehtävissä ainakaan lyhyellä aikavälillä, mutta opinnäytetyömme perimmäinen tarkoitus oli tarjota soittajan näkökulmaa vähintään kaikille niille, jotka enemmän tai vähemmän työkseen nuotteja kirjoittavat: mitä niissä tulisi olla, mitä niissä ei tulisi olla, miten asioita merkitään jne.
Tekijänoikeudellisista syistä (lähinnä koko kappaleen mittaisten nuottiesimerkkien vuoksi) opinnäytetyötämme ei ollut mahdollista julkaista sellaisenaan internetissä. Katsoin kuitenkin, että komppilappujen kirjoittamista käsittelevä luku saattaisi olla monien mielestä hyödyllinen ja/tai kiinnostava, joten päätin laatia siitä verkkoversion, jota voi myös tarvittaessa päivittää ja laajentaa tulevaisuudessa.