Lappu soimaan!

Etusivu
Johdanto
Nuotinkirjoittajan työ
Sovitukset ja äänikuva
Valmistelutyöt
Esitysohjeet
Harmonia
Instrumenttien merkintätavat
  Rummut
  Basso
  Kitara
  Koskettimet
  Stemmalaulut
Viimeistely
Seitsemän käskyä
Lähteet ja kiitokset
Ota yhteyttä!

Valmistelutyöt ennen kirjotusprosessia

Tunnista olennainen

Ennen varsinaista kirjoitusprosessia kappale on syytä kuunnella läpi joskus useitakin kertoja. Tärkein syy tähän on sen arvioiminen, onko kappaletta ylipäätään mielekästä esittää kokoonpanolla, jolle nuotti on tarkoitus kirjoittaa. Mikäli edellytykset kappaleen esittämiselle katsotaan olevan olemassa, on seuraavaksi tärkeää arvioida, mikä kaikki aines kappaleessa on sen luonteen kannalta välttämätöntä saada osaksi nuottia mahdollisimman samanlaisena kuin se levytyksessä on kuultavissa. Yhtä tärkeää on myös tunnistaa, mitä kaikkea voidaan jättää soittajan oman musikaalisuuden, kekseliäisyyden ja tyylitajun varaan. On hyvä tiedostaa, että omanarvontuntoinen muusikko saattaa pitää liian täyteen kirjoitettua nuottia paitsi vaikealukuisina, myös hänen omaa ammattitaitoaan ja luovuuttaan kyseenalaistavana ja sen myötä loukkaavana. Tämä on mahdollista etenkin, jos kyseessä on erityisen yksinkertainen tai tunnettu kappale.

Hahmota rakenne

Ennen varsinaisen kirjoitusprosessin aloittamista on hyödyllistä myös hahmottaa ja kirjoittaa ylös kappaleen rakenne ja etenkin löytää siitä osiot, jotka kertautuvat useaan otteeseen. Näiden paikkojen tunnistaminen ja selkeä merkitseminen nuottikuvaan ovat avainasemassa, kun nuotista on tarkoitus tehdä sivumäärällisesti mahdollisimman kompakti. Nykyisin nuotit laaditaan hyvin monessa tapauksessa tietokoneella jotain nuotinkirjoitusohjelmaa (esim. Sibelius tai Finale) hyväksikäyttäen. Näissä ohjelmissa on usein käytännöllistä hahmotella kappaleen rakenne esimerkiksi luomalla ensiksi pelkästään oikea määrä tyhjiä tahteja ja jakamalla tahdit kappaleen rakenteen kannalta helposti seurattaviksi kokonaisuuksiksi (esimerkiksi 4 tai 8 tahtia per rivi). Lisäksi on hyvä erottaa kappaleen selkeät rakenneosaset toisistaan kaksoisviivoilla, merkitä kertaukset kertausmerkeillä ja sijoittaa mahdolliset segno- ja coda-hypyt paikoilleen. Näiden valmistelevien toimenpiteiden jälkeen kappaleen kirjoittaminen yleensä käy joutuisammin.

Esimerkki

Alla on AC/DC-yhtyeen kappaleesta "You Shook Me All Night Long" tehty yksinkertainen komppilappu, josta ilmenee kappaleen rakenne ja muutamia soitannollisia ohjeita. Tekijänoikeudellisista syistä nuotit ja sointumerkit on piilotettu, mutta rakenne ja merkinnät hahmottuvat.

Komppilappu
Tämä sivu on päivitetty viimeksi 8.11.2010 klo 09:26 | Valid XHTML 1.1! | © Jukka-Pekka Berg